DE ONKRUIDARME TUIN

Maak je tuin slakken-proof door er planten in te zetten waar ze niet van houden, bijvoorbeeld één van deze:

Akelei (Aquilegia)
Kattenkruid (Nepeta)
Wolfsmelk (Euphorbia)
Schildpadbloem (Penstamon)
Duizendknoop (Persicaria amplexicaulis)
Ooievaarsbek (Geranium)
Duizendblad (Achiliea millefolius)
Bellenplant (Fuchsia)
Hosta tokudama

Je tuin asfalteren is inderdaad een optie om het onkruid in de kiem te smoren, maar heel inspirerend is het niet. Groen is in elk opzicht de meest verfrissende keuze: voor het dierenleven, voor de afwatering, omdat het rustgevend werkt én omdat het een basisvoorwaarde is voor tuingeluk. Volgens deze basisregel zou je tenminste twee derde van het tuinoppervlak met groen moeten vullen. Dat klinkt misschien veel, maar als je bedenkt dat een gazon ook onder die noemer valt, valt het op zich wel mee. Een gazon beslaat al snel een derde van je tuin en scheelt in onderhoud. Natuurlijk duikt er tussen de sprieten ook wel eens een onkruidje op, maar uiteindelijk heb je hier veel minder werk aan dan aan een bloemenborder.

Pak wortelonkruiden aan
Eenjarige onkruidjes trek je er zó uit, maar dat geldt helaas niet voor vast onkruid. Zeker lastpakken als heermoes, zevenblad en akkerwinde kunnen met hun wortelgestellen flink aan de wandel gaan en je leven behoorlijk gaan beheersen. Omdat de afgebroken wortels steeds opnieuw uitlopen is de strijd eigenlijk altijd verloren. Ik heb veel hoveniers gesproken over de aanpak van deze wortelonkruiden en het advies komt neer op deze drie punten: A) Blijf de planten wegplukken en uitputten zodat ze niet de kracht hebben om zich te vermeerderen. B) Wil je er echt vanaf, graaf dan de wortellaag van de betreffende border af en werp alle tuinplanten waarmee het wortelonkruid verweven is op de composthoop. C) Informeer bij de kweker naar planten met sterke wortelgestellen; deze overgroeien de wortelonkruiden waardoor je er eigenlij

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *